Actuele berichten

CDA Beuningen niet voor legaliseren XTC

5 augustus 2021 - D66 Nijmegen stelde onlangs voor om -  bij wijze van een proef - het voor inwoners van de gemeente Nijmegen mogelijk te maken legaal XTC pillen te kopen. CDA Beuningen is geen voorstander van het legaliseren van de harddrug XTC binnen de gemeentegrenzen van Nijmegen.

In een artikel van De Gelderlander* zegt de partij: “De landelijke politiek heeft de sleutel tot verandering in handen, maar D66 Nijmegen wil daar niet op wachten.”        

Het CDA vindt het verbijsterend dat D66 Nijmegen hiermee in feite voorstelt dat haar gemeente het heft maar in eigen handen zou moeten nemen - En dat terwijl de partij notabene zelf al aangeeft “de sleutel tot verandering” niet in handen te hebben.       

Van waar dan de haastige spoed om nu - met de delta variant nog altijd op de loer - stante pede een partydrug te willen gaan slijten aan de eigen inwoners?  

XTC is alles behalve onschuldig - Dat zijn drugs immers nooit.
Stelselmatig zwaar XTC gebruik is op termijn vrij schadelijk voor de hersenen om maar eens een neveneffect te noemen.
En zo zijn er nog wel meer goede redenen te bedenken waarom deze stof nog altijd terug te vinden is op Lijst I van de Opiumwet.
Als het besluit ooit valt om XTC te legaliseren, dan hoort dat besluit te vallen in de Tweede Kamer - niet in een Gemeenteraad.
De Gemeente gaat hier niet over: Wat in Nederland al dan niet legaal is, is aan Nederland.
Wat D66 Nijmegen met dit populistische voorstel poogt te doen is totaal ondemocratisch. 

CDA verwacht oprecht dat wanneer de Gemeenteraad van Nijmegen ervoor kiest om dit soort harddrugs vrij in omloop te brengen binnen haar gemeentegrenzen, de onderwereld dit zal ervaren als een warme uitnodiging.

In onze visie zou een dergelijke proef ertoe leiden dat onze regio in het criminele circuit bekend zou komen te staan als Veilige Haven. Met een explosie aan ondermijnende praktijken binnen de gemeente Nijmegen en haar randgemeenten tot gevolg.

En het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat de eerste namaak “veilige” XTC pillen hun weg zouden vinden naar de binnenzakken van feestgangers.   

Pim van Teffelen CDA Beuningen


* Bron: [De Gelderlander] D66 wil in Nijmegen proef met legale xtc: ‘Niet wachten op landelijk beleid